14
Sep

REGRESIJA MLADE DJEVOJKE

   Posted by: Mika   in MISTERIJE

U ured de. Klausa 1971. godine stigla je mlada radnica koja je imala strah od oštrica velikog elektronskog stroja za rezanje papira. Prije 3 mjeseca zaposlila se u jednoj tiskarskoj firmi te je otada počela bolesno umišljati da će joj oštrica stroja odsjeći ruke ili prste, a noću često sanja kako se nagnula da ga popravi i on joj odsječe glavu.

Tijekom takvih snova budila se vrišteći te je probudila sve ukućane. Zabrinuti otac joj je savjetovao da posjeti nekoga dobroga psihijatra. Prije nego što će je podvrgnuti regresiji, dr. Klaus je odlučio posjetiti njeno radno mjesto. Raspitivao se kako stroj radi, da li je siguran i postoje li kakvi izgledi da ozljede radnika. Poslovođa mu je objasnio da ne postoji ni najmanja mogućnost da stroj nekoga ozlijedi jer o tome strogo brine 12 pažljivo raspoređenih fotoćelija. Ukoliko obična muha slučajno proleti između njih, stroj stane kao ukopan.

Na slijedećem sastanku, dr. Klaus je predložio djevojci da je podvrgne regresiji. Dr. Klaus  joj je spomenuo mogućnost da je možda već jednom živjela negdje u Francuskoj i tamo bila nazočna kod nekog groznog pogubljenja giljotinom. Djevojci se svidjela ideja te je pristala na vraćanje u prošlost.

Iste večeri dr. Klaus ju je vratio unatrag 182. godine na početak Francuske revolucije. Radila je kao 22-godišnja sobarica na dvoru jednog nevažnog seoskog plemića. Zbog čiste ljubomore i pakosti prema gazdinoj prelijepoj kćeri, te kako bi spriječila njezinu skoru udaju za jednog pariškog aristokrata, Janette, kako se tada zvala, prijavila je svoga gospodara štabu mjesnih revolucionara. Pod zakletvom je optužila nesretnog čovjeka, kako surađuje sa „rojalistima“ i kako je svojim očima pročitala pismo koje je uputio vladi u Parizu u koje im se zaklinje na odanost i pruža svaku podršku.

U općem masovnom ludilu revolucije, u kojem se svako svakome osvećivao, na brzinu je sastavljen „prijeki sud“ od mjesnih revolucionara. Bez velikog uvida u činjenice, odlučeno je da se zatre svaki trag ovoj izdajničkoj obitelji. I iako su pobunjenike predvodili buržuji, odlučeno je da se plemić, njegova supruga, kćer i malodobni sin pogube na giljotini. Oni koji su o tome tako nečasno odlučivali dobro su znali da će imovina kažnjenih biti ubrzo podijeljena između njih.

Optuženi su već sljedećeg dana izvedeni na trg, gdje se nalazila stalno okrvavljena oštrica. Prije samog pogubljenja maloljetni sin je spašen iz zatvora. Janette je također bila prisutna pogubljenju plemićke obitelji. Kada bi se oštrica sručila prema dolje osjetila bi neko ushićenje. No tu priča ne završava.

Dr. Klaus je od „Janette“ saznao da se ubrzo poslije pogubljenja u gradu pojavio zaručnik mlade djevojke. Rekli su mu da je plemićka obitelj pogubljena zbog izdaje. Mladić se začudio i pokazao pismo u kojem mu budući tast objašnjava da je veliki simpatizer revolucije i da će je podržati svim silama. No njihovu sreću imali su živog svjedoka, onu sobaricu iz dvorca. Ona je odmah uhićena i privedena u općinu. Pritisnuta neugodnim dokazima, djevojka se rasplakala i priznala zlodjelo. Djevojku su odmah osudili i pogubili na onoj istoj gradskoj giljotini.

Začuđeno što i dalje je svjesna i kako to da može vidjeti svoju vlastitu glavu u košari ispod oštrice, polako je shvatila da je umrla. U publici je primijetila svoje tri žrtve, plemića, njegovu ženu i kćer. Nečista savjest je još neko vrijeme zadržala Janette u okolici. Tako je ubrzo otkrila da je plemićkog sina spasila učiteljica, koja ga je podučavala u dvoru. Odmah su mu vraćeni njegovi posjedi i dvorac.

Dr. Klaus je bezuspješno pokušao saznati što se događalo poslije toga. Ali memorija Janette se tu brisala. Bio je zbunjen. Nije znao da li da kaže djevojci istinu ili ne. Zato je ponovno pribjegao već iskušanoj tehnici prikrivanja bolnih činjenica . ispričao joj je o pogubljenju plemićke obitelji, a ostalo je prešutio.

Djevojka mu se ubrzo javila i zahvalila. Više se nije bojala stroja za rezanje papira, a i ružni snovi su nestali. Bila je potpuno izliječena. No, 1975. godine ubrzo nakon 24. rođendana, u novinama se pojavila grozna vijest. Njegova nekadašnja pacijentica je poginula. Djevojka je žurila na posao, vrijeme je bilo maglovito, a cesta vlažna i skliska. Odjednom se ispred nje stvorio kamion. Da bi izbjegla izravan sudar, automatski je skrenula i sjurila se na obližnju livadu. Od magle nije vidjela veliko drvo ispred sebe. Vozač kamiona joj je htio pomoći, no kad je došao do auta, bez riječi se onesvijestio. Sa trave otvorenih očiju ga je promatrala odsječna djevojčina glava.

Tags: ,

This entry was posted on Monday, September 14th, 2009 at 11:05 and is filed under MISTERIJE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.