19
Nov

OTKRIVEN VODENI PLANET

   Posted by: Mika   in MISTERIJE

Šest puta veći od Zemlje, Vodeni planet otkriven je u orbiti oko umiruće zvijezde u blizini našeg Sunčevog sustava. Pretpostavlja se da je planet dovoljno topao da podrži nekakav oblik života. Sastoji se od 75 % vode. Dokazi sugeriraju da postoji atmosfera, a astronomi vjeruju kako je najsličniji našem planetu od svih egzoplaneta izvan Sunčeva sustava.

Planet je klasificiran kao Super Zemlja. Veličinom je između  malih i stjenovitih planeta poput Zemlje i ledenih divova poput Urana i Neptuna. Njegova je zvijezda oslabljeni „crveni patuljak“ 3000 puta slabiji od našeg Sunca, nalazi joj se toliko blizu da je temperatura na površini 200 oC.

S udaljenošću od 1,3 milijuna milja, planet obiđe svoju zvijezdu svkih 38 sati. Za novi planet po imenu GJ1214b, pretpostavlja se da je sačinjen od ¾ vode i leda te ¼ stijena.

Znanstvenici vjeruju da posjeduje atmosferu sačinjenu od vodila i helija koja blokira zvijezdinu svjetlost. Voditelj projekta dr. David Charbonneau objašnjava da je Vodeni planet jako sličan Zemlji, te da bi se uz pomoć Hubbleovog teleskopa mogla otkriti njegova atmosfera i vidjeti od čega se sastoji. To bi bio prvi takav planet s potvrđenom atmosferom, premda ona ne bi mogla podržavati život kakav znamo na Zemlji.

This entry was posted on Friday, November 19th, 2010 at 20:17 and is filed under MISTERIJE. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.